sâmbătă, 25 iunie 2011

Nostradamus si sfârsitul lumii

 
               Nostradamus si sfârsitul lumii
Daca tot am luat-o în directia "ocult" (pseudo-ocult) cu relatarile despre 2012, hai sa discutam un pic si despre Nostradamus.
Ieri dimineata îmi faceam obisnuita revista a presei si dau peste articolul Nostradamus: Sfârsitul lumii va fi în 3797. Na hai ca m-am linistit, chiar s-o apuc si pe asta nu am sperante.
Dar cine e Nostradamus asta, de ne spune noua cu virgula când va fi "sfârsitul lumii"?
Desi considerat de multi un sarlatan, Nostradamus a fost în primul rând un foarte mare erudit al epocii sale. S-a nascut în 1503 în Franta (numele real: Michel de Nostradame), într-o familie de evrei care s-au crestinat cu un an înainte de nasterea sa, din cauza persecutiei la care erau supusi de regele Ludovic al XII-lea.
Nostradamus a studiat latina, greaca, ebraica, matematica, astronomia si astrologia. A sustinut teoria coperniciana potrivit careia pamântul e rotund si graviteaza în jurul Soarelui, cu 100 de ani înainte ca Galilei sa fie persecutat pentru aceeasi credinta. Când avea 19 ani, s-a decis sa studieze medicina si s-a înscris la cea mai celebra scoala a timpului, Montpellier. Înainte sa apuce sa-si termine studiile, regiunea a fost cuprinsa de ciuma, iar Nostradamus a trebuit sa paraseasca universitatea ca sa trateze bolnavii. Înca de pe atunci, a aplicat o metoda revolutionara, pentru ca nu era de acord cu strategiile celorlalti medici, care implicau sângerari abundente ale pacientilor. Si-a continuat studiile dupa 7 ani, dar a plecat din Montpellier, tocmai din cauza ca devenise un medic controversat, revolutionar, care refuza sa le provoace sângerari pacientilor sai.
În 1538, ciuma s-a raspândit si în Agen, locul în care Nostradamus se stabilise împreuna cu sotia sa si cei doi copii. Desi a tratat mii de pacienti, Nostradamus nu a putut sa-si salveze familia. Atât sotia cât si copiii sai au fost rapusi de ciuma. A fost o perioada total nefasta pentru Nostradamus: familia sotiei sale, destul de înstarita, i-a cerut zestrea înapoi fetei înapoi, Inchizitia l-a acuzat de erezie si, colac peste pupaza, s-a certat cu cel mai bun prieten al sau, gazda sa din Agen, asa ca a luat drumul pribegiei. Cam în aceasta perioada încep sa apara primele sale profetii.
Întors acasa, în Franta, dupa mai multi ani, lui Nostradamus îi merge vestea de "profet" si este chemat, în 1556, la curtea regala de regina Caterina de Medici. Se pare ca regina a fost foarte impresionata de profetiile sale si mai ales de cele referitoare la soarta copiilor ei si la moartea sotului sau, regele Henric al II-lea. Trei ani mai târziu, în 1559, profetia legata de moartea regelui s-a adeverit, iar regina i-a acordat lui Nostradamus titluri nobiliare si chiar o redeventa lunara. Nu suferea el de inanitie, pentru ca se recasatorise cu o vaduva bogata.
Ba dimpotriva, Nostradamus suferea de guta si de artrita (boli specifice persoanelor cu o alimentatie bogata în delicatesuri din carne) si se pare ca si-a prezis si propria moarte, avertizândi-si valetul, când s-a dus la culcare în seara de 17 iunie 1566, ca nu-l va mai gasi viu a doua zi dimineata.
Nostradamus si-a scris profetiile în urma unor meditatii pe un tripod de bronz, în timp ce privea fix catre o flacara. Catrenele sale, organizate în asa-zise "centenare", care nu au nicio legatura cu perioada de 100 de ani pe care o denumesc, ci se refera la seriile de câte 100 de catrene pe care le contin, sunt scrise în franceza, dar contin multe cuvinte latinesti, grecesti si ebraice. Ca sa le descifrezi, este nevoie de foarte multe cunostinte, iar interpretarea lor este mai degraba un hazard. Unii cercetatori au observat ca, în unele parti, primele doua versuri ale catrenelor se refera la o perioada de timp, iar ultimele doua, la o cu totul alta. Nu este o regula generala, dar e cert ca profetiile lui Nostradamus nu sunt scrise cronologic si nici nu ofera date matematice. Sunt mai degraba poezii, cu metafore si figuri de stil, care se refera la evenimente din viitor foarte greu de identificat. Totusi, pentru unele evenimente, Nostradamus ofera date precise - an, luna si chiar zi - si pentru unele personaje da chiar nume concrete (catrenele despre care se crede ca se refera la Hitler contin numele Hister, pe care îl numeste "fiu al Germaniei").
Un fapt care i-a sporit faima lui Nostradamus s-a petrecut în anul 1700. Dupa moartea profetului s-a crezut mult timp ca în mormântul sau se afla un înscris cu cheia rezolvarilor tuturor enigmelor din Profetii. Mormântul sau a fost deschis abia în anul 1700, dar înauntru nu s-a gasit nimic edificator. Cu o exceptie: pe pieptul scheletului care devenise Nostradamus ramasese o amuleta pe care era înscris: 1700.
Este foarte greu de spus care este ultima previziune a lui Nostradamus, pentru ca profetiile sale nu sunt redactate în ordine cronologica, iar pentru foarte multe evenimente nu se ofera niciun fel de data. De unde o fi rezultat anul 3797 ca ultima data prezisa de Nostradamus nu stiu si nici nu am studiat Profetiile cu amanuntul, ca sa ma edific. Cert este ca Nostradamus nu a prezis niciun fel de apocalipsa. Scrierile lui pur si simplu se opresc într-un anumit punct. Ca n-a vazut mai departe de data respectiva sau ca si-a dat obstescul sfârsit înainte sa vada mai departe (s-o fi prins "Cineva" ca are concurenta :)) ), nici asta nu stiu.
AICI puteti gasi cea mai mare parte din catrenele lui Nostradamus, foarte bine organizate, cu facsimilul original, din primele editii (deci în limba franceza) si alaturat, traducerea în limba engleza. Ultimul catren din ultimul "centenar" suna asa:
Rivers, streams will be obstacles to evil,
The old flame of anger unappeased:
To run in France; this as of oracles,
Houses, manors, Palace, shaven sect.
                            Nostradamus - viata, opera si profetiile
   Pe placa tombala a lui Michel de Nostredame, cunoscut sub numele de Nostradamus, scrie: "(...) A murit la Salon in anul 1556. Posteritate, nu-i tulbura dulcea odihna!". Probabil insa ca marele profet se rasuceste in mormint, datorita multelor inexactitati ce i-au fost atribuite si, mai ales, recentelor acuzatii de a-l fi plagiat pe Jean de Jerusalem.
   Personaj invocat adesea, Nostradamus este totusi putin cunoscut. Nu pentru ca nu ar exista date disponibile, ci pentru ca a devenit o marfa atit de bine vinduta, incit graba cu care sint scrise in jur de 90 % dintre cartile si articolele despre el face ca adevarul sa treaca in planul secund.
 Michel Nostradamus, probabil cel mai celebru dintre profeti
O viata foarte agitata
   Nascut la 14 decembrie 1503, in Franta, Nostradamus este cunoscut indeosebi ca "prezicator" - un termen cu o tenta usor peiorativa azi si care, oricum, nu ii reflecta indeajuns activitatea. Provenind dintr-o familie de negustori bogati, el avea sa studieze matematicile si medicina. Ca medic, s-a oferit voluntar pentru a ingriji victimele ciumei, boala care avea sa-i rapuna mai tirziu prima sotie si cei doi copii. Multa vreme a fost un medic oarecare, pina cind a experimentat cu succes noi medicamente pe baza de plante, ceea ce a facut sa fie chemat oriunde izbucneau epidemii. A fost primul sau succes personal.
   Dar Nostradamus a avut si necazuri, fiind anchetat de catre tribunalul inchizitorial din Toulouse, datorita anturajului sau. Buna sa credinta a fost pusa la indoiala pentru ca il frecventa pe Rablais si pe un oarecare Jules-César Scaligero, pe de o parte impostor dovedit, pe de alta parte avind idei prea avansate pentru epoca sa. Scapa cu bine, datorita interventiilor unor persoane influente pe care le vindecase.
O opera mai vasta decit se crede
   Nostradamus a ramas in istorie datorita Centuriilor sale, prima editie fiind datata 3 mai 1555. Insa nu acesta i-a fost debutul. El a semnat cu trei ani inainte un "Tratat despre prajituri si farduri". Nu, nu a fost pasionat de arta culinara si nici de cosmetica, tratatul respectiv fiind unul pur medical. Pasionat de alchimie, mai exact de alchimia vegetala, el a pus la punct o serie de retete pentru "prajituri medicamentoase". Pe scurt, in ideea de a incuraja pacientii sa respecte tratamentele prescrise, s-a gindit sa isi ofere medicamentele pe baza de plante sub forma de prajituri. Cit despre "farduri", in acceptiunea vremii, acest cuvint desemna multe, inclusiv unguentele recomandate pentru bolile de piele.
   Dar Nostradamus a fost interesat si de studiul astrelor, pasiune mostenita de la stra-bunicul sau. Nu se considera astrolog, ci "astrofil" (iubitor de stele). A fost preocupat, intre altele, de anticiparea timpului probabil pe baze astrologice. Capatind curaj in urma citorva preziceri exacte, a inceput sa publice o serie de almanahuri populare sub titlul "Almanah pentru anul ..., cu calcule si explicatii de Michel Nostradamus, doctor in medicina si astrofil la Salon-de-Craux, in Provence". Acestea erau alcatuite din cite un catren pentru fiecare an, unul pentru fiecare luna si unul pentru fiecare zi, care contineau previziuni meteorologice, sfaturi medicale, pentru frumusete si pentru ingrijirea culturilor. A doua serie de almanahuri a aparut sub titlul "Marile si noile previziuni pentru anul ..., cu calcule si explicatii de Michel Nostradamus, doctor in medicina si astrofil la Salon-de-Craux, in Provence". In total, Nostradamus a semnat 11 almanahuri intre anii 1539 si 1549, ceea ce i-a conferit o mare popularitate.
La curtea reginei
   Succesul cunoscut de centuriile sale in 1555 l-a adus la curtea Cahterinei de Médicis, aflata pe atunci intr-o pasa mistica: era interesata de tot ce tinea de ocultism, magie si astrologie. Ea a ramas stupefiata de catrenul I-35, care continea o profetie referitoare la unul dintre fiii sai, similara cu cea facuta de astrologul ei preferat de atunci, Luc Gaurie. La o luna de la aparitia centuriilor, Nostradamus era chemat la curte, spre disperarea sa. Prefera sa ramina in linistea cabinetului sau de lucru, decit sa mearga in tumultul vietii mondene de la curte, unde se temea sa nu fie ironizat de nobilime. Ajuns la Paris, cade imediat bolnav, atins de o criza de guta. Nimeni nu va sti daca a fost o criza reala sau una simulata, in speranta ca regina va uita de el. Dar aceasta nu uita, iar Nostradamus nu are incotro si se prezinta in fata Cahterinei de Médicis.
   Cele citeva luni care au urmat au insemnat pentru el cea mai nefericita perioada, deoarece a fost nevoit sa ramina in capitala Frantei pentru a calcula horoscoapele comadate de regina si alti nobili importanti. Pe Cahterina de Médicis avea sa o reintilneasca spre sfirsitul vietii, in 1564. Aceasta i-a facut o vizita, dupa moartea fiului ei, Henri al II-lea, care a sfirsit aratind "ca un mosneag la numai 34 de ani", conform prezicerii lui Nostradamus din celebrul catren I-35.
Centuriile sau viitorul asa cum va fi
   Avind in vedere numarul profetiilor lui Nostradamus care s-au implinit, precum si intervalul extrem de mare pe care se intind acestea, este imposibil sa nu te intrebi cum a reusit o astfel de performanta. In incercarea de a intelege, va trebui sa tinem cont ca Nostradamus a fost atit astrolog, cit si alchimist. Astrologia a reprezentat in miinile sale un instrument specific de explorare a viitorului, iar alchimia i-a permis sa inteleaga legaturi tainice dintre substante si dintre evenimente, deschizindu-i si mai mult spiritul catre latura oculta a lumii. Insa nu este suficient. La acestea va trebui sa adaugam inteligenta sa deosebita si scinteia de vizionar ce o avea cu siguranta. Calatoriile efectuate pe la minastiri tradeaza si o cautare spirituala. Ochiul interior a lui    Nostradamus nu era unul orb. Mai mult ca sigur, el a avut grija sa si-l deschida si a incercat sa ii dezvolte capacitatile.
In fine, multa lume s-a intrebat de ce nu si-a scris Nostradamus profetiile in clar si a preferat sa le consemneze in versuri sub forma a grupe de cite o suta de catrene criptice, de unde si denumirea de centurii. Ei bine, celebrul astrolog nici nu avea cum sa procedeze altfel, deoarece nu ii permitea profilul sau intelectual. Se uita prea usor ca a fost si alchimist, ori traditia alchimica considera obligatorie criptarea cunoasterii ezoterice, pe considerentul ca astfel va intelege numai cine trebuie sa inteleaga.
Profetii care s-au implinit
   Exceptind episodul in care a fost nevoit sa dea explicatii Inchizitiei si invidia manifestata de astrologii din epoca, Nostradamus s-a bucurat de recunoasterea talentului sau inca din timpul vietii. Asadar, previziunile sale pe termen scurt au fost, in marea lor majoritate, corecte. In treacat fie spus, si-a prezis cu exactitate inclusiv propriei sale morti. Pe noi, insa, ne intereseaza acum in mod special cele pe termen lung.
   Pina in prezent au fost identificate mai multe evenimente care ar fi fost prevazute de Nostradamus in centuriile sale. O lista a acestora ne este oferita de Arthur Crockett, in "Profetiile inedite ale lui Nostradamus" (Bucuresti, Rom Direct Impex, 1995). Descoperim aici ca a fost prevazuta dominatia maritima a Marii Britanii vreme de aproape trei secole. De asemenea a fost anticipata campania bisericii impotriva astronomilor si a astrologilor, careia i-a cazut victima Giordano Bruno. Venind mai aproape, el ar mai fi prezis si producerea unor evenimente politice precum revolta anti-comiunista din Ungaria, moartea lui J. F. Kennedy, caderea zidului Berlinului si razboiul din fosta Iugoslavie.
Profetii in asteptare
   Cea mai discutata profetie a momentului este aceea in care Nostradamus anunta ca "In anul 1999 si 7 luni/ Din cer va cobori un mare Rege al Terorii:/ Ce-l va reinvia pe marele Rege Mongol,/ Marte guvernind dupa bunu-i plac si dupa aceea." Cel putin aceasta poate fi traducerea standard catrenului 10-LXXII:
"L'an mil neuf cens nonante neuf sept mois,
Du ciel viendra vn grand Roy d'effrayeur:
Resusciter le grand Roy d'Angolmois,
Auant apres Mars regner par bon-heur."
   In general, s-a admis ca in evenimentul care ar fi trebuit sa se petreaca in iulie 1999 este precedat si urmat de razboaie. Conflictul din fosta Iugoslavie a fost vazut drept cel care l-a precedat. Marele Rege al Terorii inca nu a fost identificat, partizanii lui Nostradamus afirmind din 10 - LXXII nu reiese ca acesta va recunoscut chiar la aparitia sa. Ei inca asteapta al doilea razboi si iesirea la scena deschisa a celui care in va readuce la viata pe "Regele Mongol", vazut ca un lider asiatic. In favoarea acestei interpretari se mai invoca si planurile strategice pe termen lung ale NATO care nu exclud varianta in care China se va dovedi un adversar redutabil.
O eroare foarte raspindita
   Nu este foarte limpede de unde provine convingerea ca Nostradamus ar fi prezis sfirsitul lumii si inca fix pentru anul 2000. Este o idee atit de raspindita, incit nici nu se mai stie precis cine a pus-o in circulatie. Daca vreti, este exemplul tipic de raspindire a unei informatii false, pe care putini se grabesc sa o verifice. Cautind printre centuriile lui Nostradamus vom gasi cel putin una edificatoare in ceea ce priveste sfirsitul lumii:
"Douazeci de ani dupa trecerea domniei lumii,
Sapte mii de ani un altul isi va mentine puterea,
Apoi profetia mea se va implini si se va termina."
   Nu ne vom lansa aici in interpretari savante ale versurilor lui Nostradamus, dar nu putem sa nu remarcam un detaliu extrem de important: cineva, in sens simbolic, nu stim cine, va detine puterea vreme de 7000 de ani. Rezulta foarte clar de aici ca sfirsitul lumii nu are cum sa aibe loc in anul 2000, din moment ce, de la o data anume, vor trebui sa mai treaca inca sapte milenii.
   Asadar, legarea numelui lui Nostradamus de anul 2000 ca an al sfirsitului lumii este falsa si vadeste cel putin neatentie in documentare, daca nu cumva chiar intentia de a comercializa sensationalul cu orice pret, inclusiv cu pretul raspindirii unor neadevaruri.
Centuriile sau viitorul asa cum va fi
   Avind in vedere numarul profetiilor lui Nostradamus care s-au implinit, precum si intervalul extrem de mare pe care se intind acestea, este imposibil sa nu te intrebi cum a reusit o astfel de performanta. In incercarea de a intelege, va trebui sa tinem cont ca Nostradamus a fost atit astrolog, cit si alchimist. Astrologia a reprezentat in miinile sale un instrument specific de explorare a viitorului, iar alchimia i-a permis sa inteleaga legaturi tainice dintre substante si dintre evenimente, deschizindu-i si mai mult spiritul catre latura oculta a lumii. Insa nu este suficient. La acestea va trebui sa adaugam inteligenta sa deosebita si scinteia de vizionar ce o avea cu siguranta. Calatoriile efectuate pe la minastiri tradeaza si o cautare spirituala. Ochiul interior a lui    Nostradamus nu era unul orb. Mai mult ca sigur, el a avut grija sa si-l deschida si a incercat sa ii dezvolte capacitatile.
In fine, multa lume s-a intrebat de ce nu si-a scris Nostradamus profetiile in clar si a preferat sa le consemneze in versuri sub forma a grupe de cite o suta de catrene criptice, de unde si denumirea de centurii. Ei bine, celebrul astrolog nici nu avea cum sa procedeze altfel, deoarece nu ii permitea profilul sau intelectual. Se uita prea usor ca a fost si alchimist, ori traditia alchimica considera obligatorie criptarea cunoasterii ezoterice, pe considerentul ca astfel va intelege numai cine trebuie sa inteleaga.
              Profetiile necunoscute ale lui Nostradamus
 In caseta metalica, gasita recent pe mosia lui Nostradamus se aflau manuscrise inedite. Potrivit acestora, sfarsitul lumii va veni in 2436, economia mondiala se va prabusi, oamenii se vor muta in alte sisteme solare si numarul homosexualilor va creste de patru ori.
Cu cateva luni in urma, dr. Edmond Fourier, unul dintre cei mai importanti cercetatori ai operei lui Nostradamus, faimosul vizionar francez din secolul al XVI-lea, a facut o descoperire senzationala.
Sub un bloc de piatra, in apropiere de Paris, el a gasit o cutie cu manuscrise ce cuprindeau o serie de profetii ale lui Nostradamus, necunoscute pana acum. Ele au fost facute publice intr-o lucrare, intitulata: "Descifrarea profetiilor lui Nostradamus".
Potrivit lui Fourier, Nostradamus era convins ca prezicerile lui nu vor fi intelese de contemporanii lui, de aceea a lasat o serie de indicii pentru a fi gasite atunci cand ar fi dorit el, respectiv la cumpana mileniului. Profetiile lui Nostradamus sunt exprimate in versuri, denumite catrene. Multe din cele prezise de el, ca de pilda aparitia lui Adolf Hitler si cel de-al doilea razboi mondial, s-au dovedit a fi adevarate. Dar una dintre cele mai cunoscute profetii care arata ca un meteor va lovi Pamantul in toamna lui 1999, parea ca nu s-a indeplinit. Catrenul 69 descrie obiectul drept "un mare munte rotund care se va rostogoli, facand sa se scufunde tari mari".
Cand acest fenomen nu a avut loc, dr. Fourier si colegii lui au ramas descumpaniti. "Pana la urma mi-am dat seama ca Nostradamus ne-a oferit spre descifrare unul din celebrele sale jocuri de cuvinte", afirma cercetatorul. Ne indica un anumit loc. Prin "munte" el a subinteles "o stanca imensa si daca aceasta va fi rostogolita, ceea ce se va gasi acolo va avea o influenta uriasa asupra statelor lumii".
 Dr. Fourier si-a dat imediat seama unde trebuie sa caute si s-a dus direct la o piatra neagra, mare, rotunda, situata in apropiere de Paris, pe proprietatea in care a trait Nostradamus. Impreuna cu echipa sa, a inceput sa sape si a gasit o cutiuta metalica, pe capacul careia era gravata litera "N". "Cand am deschis cutia si am zarit un teanc de pergamente ingalbenite, cu scrisul inimitabil al lui Michel de Nostradamus, inima mea pur si simplu s-a oprit pentru o clipa", a povestit cercetatorul.
Scrierile contin sute de profetii, necunoscute pana acum, unele datatoare de sperante, altele ingrozitoare. Iata cateva dintre ele, considerate de Fourier, drept cele mai semnificative: Diferentele intre limbi vor dispareaPotrivit lui Nostradamus, ca urmare a unei inventii pe care o denumeste "un nou aparat", lumea va fi "asa cum a fost inainte de Turnul Babel". Explicatia cercetatorului este ca Nostradamus s-a gandit la un fel de masina de tradus universala, poate un calculator. Profetul spune ca aceasta descoperire va duce curand la disparitia natiunilor.
Economia mondiala se va prabusi odata cu disparitia averilor lor, "bogatii vor muri de mai multe ori", spune profetul.
Soarele va furniza intreaga energie. Actualele surse de energie vor fi inlocuite de o putere ieftina, care se gaseste din belsug, provenind din ceea ce Nostradamus denumeste "Regele Cerului". Potrivit cercetatorului, este vorba de o descriere a unui satelit care capteaza energie solara si o transmite spre Pamant.
Oamenii vor trai 200 de ani. Progresele medicinii vor prelungi durata de viata medie a omului la 200 de ani. O persoana de 80 de ani va arata ca una de 50, spune profetul. Numarul homosexualilor va creste de patru ori. Din motive inexplicabile, numarul "barbatilor care ii iubesc pe barbati va fi de patru ori mai mare", prezice Nostradamus. Vechile metode chineze de vindecare vor inlocui medicina moderna". Insanatosirea va veni din Est", scrie Nostradamus. Pe baza bioenergiei transmise prin maini, metoda va permite si celor care nu au pregatire medicala sa vindece boli, de la constipatie la cancer.
Toate impozitele vor fi desfiintate. O revolta de masa va duce la desfiintarea definitiva a impozitelor. "Oamenii vor refuza sa plateasca impozite regelui", scrie prezicatorul. Nuditatea va deveni un lucru comun odata cu imbunatatirea conditiilor de sanatate datorita unor gene mai bune, oamenii vor fi multumiti de trupurile lor si treptat publicul va accepta goliciunea.
Radiatiile vor usca Pamantul. "Regele va fura padurile, cerul se va deschide, campurile vor arde din cauza caldurii", scrie Nostradamus. Este un avertisment ce arata ca distrugerea padurilor tropicale va duce la subtierea stratului de ozon, expunand Pamantul radiatiilor ultraviolete nocive.
Urmatorul Papa va fi asasinat. Un papa carismatic va fi omorat in timp ce viziteaza o tara straina, declansand tulburari planetare. Dr. Fourier afirma ca este vorba de succesorul lui Ioan Paul al II-lea, deoarece Nostradumus il descrie "tanar". Religiile oficiale vor disparea. Asasinarea Papei va declansa un razboi sfant si, drept rezultat, bisericile sub forma actuala nu vor mai exista, spune Nostradamus, adaugand insa ca oamenii vor continua sa se roage si-si vor mentine credinta in Dumnezeu.
Cei mai multi oameni vor parasi Pamantul si vor trai aiurea. In urmatorii 300 de ani, omul va coloniza alte sisteme stelare. Pentru majoritatea oamenilor Pamantul "va deveni un mit", prezice Nostradamus. Sfarsitul lumii va avea loc in 2436. Nostradamus declara cu certitudine ca istoria umanitatii se va sfarsi la 1 octombrie 2436. El nu indica mijloacele prin care omenirea va fi distrusa, dar sugereaza ca fiinte pe care le denumeste "dusmanii nostri vechi" vor incepe un razboi.

                  4 Profetii din Catrenele lui Nostradamus
Nostradamus, pe numele sau real Michel de Nostredame este considerat unul dintre cei mai mari mari prezicatori ai lumii. Acesta s-a nascut in Franta si de-a lungul vietii a invatat mai multe limbi si a dobandit cunostinte importante in cat mai multe domenii. A devenit medic licentiat la varsta de 23 de ani, insa Nostradamus s-a remarcat si ca astrolog, doctor la curtea regala si filosof. 
S-au facut foarte multe presupuneri despre modalitatea in care si-a folosit vocatia de prevestitor. Insa, anumiti cercetatori sustin ca ar fi fost imposibil sa invoce magia neagra in cautariler sale, pentru ca era foarte religios.
Nostradamus a prezis cu o exactiate maxima destinele unor conducatori importanti, precum si soarta unor popoare sau a razboaielor. Printre acestea se numara moartea lui J. F. Kennedy, caderea zidului Berlinului sau moartea printesei Diana. De asemenea, catrenul care cuprinde informatii despre evenimentele petrecute la 11 septembrie 2001 vorbeste despre “cer in flacari”, “traznet urias”, “new city” si “doi frati rapusi”. 
Catrenele lui Nostradamus sunt incifrate, foarte greu de citit. Cercetatorii au reusit sa le descifreze cautand in textul sau mai multe cuvinte de legatura, care sa conduca spre o identificare corecta. Iata si alte preziceri importante ale sale:
           1. Profetiile celor mai cruzi dictatori
Nostradamus a prezis foarte clar evolutia si destinul a doi mari conducatori ai lumii: Napoleon Bonaparte si Hitler. Despre Napoleon a spus ca va deveni dintr-un simplu soldat, un imparat. A prezis luptele sale de la Rusia, Moscova, precum si infrangerea acestuia prin marele efort al fortelor straine. Despre Hitler, numit Hister in scrierile sale, a spus ca va deveni cel mai mare dusman al rasei umane. Dupa ce va castiga increderea oamenilor, nu va mai respecta nicio lege, oferind omenirii doar lacrimi, foc, sange si razboaie.
          2. Venirea Antihristului
Nostradamus a prezis ca al treilea dictator, antihristul va veni din Orientul Mijlociu. Acesta va fi un credincios al lui Mohammed care va intra in conflict cu Europa. Disputa prezisa ar putea declansa cel de-al treilea razboi mondial care va dura 27 de ani. Totusi, din profetiile sale reiese faptul ca al treilea razboi va incepe dupa moartea ultimului Papa care va fi asasinat de antihrist.
         3. Nostradamus si-a prezis chiar propria moarte.
Cu o noapte inainte sa moara, si-a anuntat valetul ca nu o sa-l mai gaseasca viu a doua zi: prietenii mei apropiati si cei din sangele meu ma vor gasi mort intre pat si masa de lucru. Exact cum a prezis, profetul a fost gasit dimineata in locul indicat.
         4. Sfarsitul lumii
Au existat o multime de speculatii pe aceasta tema. Unii spuneau ca lumea s-ar sfarsi in 1994, 1998 sau 2000. In prezent, cea mai vehiculata data este 21 decembrie 2012. Totusi, profetiile lui Nostradamus continua pana in anul 3797. Asadar, ramane de vazut daca si aceasta prezicere se va implini;  timpul va decide.
                               Top 7+1 variante de sfarsit al lumii
Apocalipsa, 2012, previziunile lui Nostradamus si zvonul ca saptamana viitoare lumea va lua sfarsit pentru ca Luna va fi mai aproape ca niciodata de Pamant - sunt toate discutii cu care ne-am obisnuit. Dar in contextul dezastrului recent petrecut in Japonia, lovita de cutremur, tsunami si expusa la riscul unor explozii nucleare, asemenea ipoteze catastrofale sunt mai greu de luat in gluma. Mai jos, ai un top al celor mai spectaculoase feluri in care s-ar putea sfarsi viata pe Pamant.
7. Knowing (2009)
In 1959, la scoala, un grup de copii deseneaza imagini despre cum va arata planeta in viitor. 50 de ani mai tarziu capsula in care au fost pastrate este deschisa: unul dintre desene contine numai cifre. Un parinte ingrjiorat (Nicholas Cage), astrofizician intamplator, incearca sa sparga codul si isi da seama ca toate cifrele se refera la dezastre, datele la care s-au petrecut si numarul celor care si-au pierdut viata. Catastrofele, naturale sau declansate de om, nu s-au terminat inca: mai sunt 3.
6. Children of Men (2006)
Sfarsitul e legat de copii si in Children of Men. Filmul este o distopie si porneste de la ideea infertilitatii: sfarsitul lumii va veni atunci cand oamenii nu se vor mai putea reproduce. In 2027, cel mai tanar cetatean al planetei – in varsta de 18 ani – tocmai a murit. Stiinta nu poate explica ce se intampla, in lume domneste anarhia si peste tot refugiatii cauta adapost. Mult mai inspaimantatoare decat lipsa copiilor este reactia oamenilor ravasiti de razboi, paranoia si de frustrari. Dar speranta palpaie in toti cand e descoperita o femeie insarcinata.
5. 28 Days Later (2002)
Scenariul imagineaza un sfarsit al lumii cauzat de infectarea cu un virus. Nu un virus letal, ci unul psihologic care ii face pe cei expusi groaznic de violenti si insetati de crima. Macelarindu-se intre ei, aproape ca s-au eliminat complet. Cum ar fi sa te trezesti si apocalipsa sa se fi petrecut deja? In 28 Days Later, Jim isi revine din coma intr-o Londra pustie.
4. Sunshine (2007)
Epoca glaciara reprezinta o teama veche, reactualizata de problema incalzirii globale. In Sunshine, Soarele moare. Terra se stinge si ea treptat in lipsa sursei vitale de caldura si energie. Echipe de astronauti sunt trimise in spatiu pentru a provoca o explozie care ar putea genera o supernova in interiorul Soarelui, declansand astfel o reinnoire energetica. Dar cand un membru al echipajului face o greseala, operatiunea de salvare e compromisa.
3. The Day After Tomorrow (2004)
Scenariul filmului imagineaza cea mai dezastruoasa varianta a incalzirii globale, asa cum o cunoastem astazi. Dupa ce un ghetar masiv se desprinde dintr-un bloc de gheata al Antarcticii, clima planetei este bulversata. In New York ploua incontinuu de 3 saptamani, in Los Angeles e rascolit de tornada dupa tornada, iar peste tot in lume sunt dezastre ecologice, inundatii si fenomene naturale incontrolabile. Lantul de dezastre marcheaza inceputul unei noi ere glaciare.
2. 2012 (2009)
Regizat de Roland Emmerich, acelasi regizor care a facut si Independence Day (sfarsitul lumii adus de o invazie extraterestra) si The Day After Tomorrow, 2012 reprezinta obsesia apocaliptica cea mai discutata in ultimii ani. In film, o echipa de geofizicieni descopera ca centrul pamantului s-a supraincalzit din cauza exploziilor si a furtunilor solare frecvente din ultimii ani. Scoarta terestra devine instabila, iar specia umana e amenintata cu extinctia. Cu atat mai mult cu cat guvernele nu intentioneaza sa avertizeze populatia.
1. Deep Impact (1998)
Cand se afla ca o cometa se indreapta spre Terra, iar rezultatul va fi probabil nimicitor, supravietuirea umanitatii e cel mai important lucru. Prin tragere la sorti, sunt alesi 800 de oameni care sa fie salvati si sa perpetueze specia. Spre deosebire de Armageddon (1998) unde personajul lui Bruce Willis distruge asteroidul si moare eroic, in Deep Impact cometa nu poate fi oprita.
Un loc special, in afara topului, il ocupa productia Pixar: Wall-E (2008). Peste 700 de ani, Pamantul e atat de poluat incat toti oamenii au plecat, zburand in spatiu si gasind noi planete pe care sa le locuiasca (si sa le polueze). In urma lor, a ramas totusi cineva – robotul Wall-E. Conceput pentru a ajuta la debarasarea de gunoaie si fier vechi, Wall-E isi petrece timpul incercand sa inteleaga la ce-au putut folosi odata toate acele vechituri. Probabil ca sfarsitul lumii nu a fost niciodata atat de frumos si de nostalgic.

Un comentariu:

  1. Numele meu este Dr. Ogbidi, m-am născut într-un mic sat din Africa, fiu demn al Maestrului Kebbi. Tatăl meu mi-a încredințat darul sacru al familiei noastre înainte de a muri. În fiecare zi de când aveam 10 ani, mi-am dedicat viața împlinirii datoriei mele și ajutându-i pe toți cei care vin la mine pentru ajutor. Din acest motiv, mințile mele puternice măresc darul meu față de cel al "Ghidului Sacru", cu permisiunea strămoșilor mei. De aceea a trebuit să călătoresc în afară și dincolo de Africa pentru a-mi pune darul în slujba celor care au nevoie. Incase aveți nevoie de ajutorul meu pentru următoarele: vrăjitorie, sarcină și orice alte tipuri de ajutor nu ezitați să mă contactați la adresa de e-mail: ogbidihomeofsolution1@gmail.com sau apelați / ce puteți face prin: +2348052523829
    Până în cele din urmă îmi împlinesc datoria și destinul.

    RăspundețiȘtergere